Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı

Fonksiyonel Tıp, hastalıkların nasıl ve neden oluştuğunu belirlemeye ve her birey için hastalığın temel sebeblerini ele alarak ve bütünü iyileştirmeye çalışır. Fonksiyonel Tıp modeli, hastanın şikayetlerinden çok hastalığın altında yatan kök nedenleri inceleyerek bireyselleştirilmiş, hasta merkezli, bilim temelli bir yaklaşımdır. Her kişinin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Fonksiyonel tıp, yaygın olarak geleneksel yaklaşıma ilave daha ileri biyokimyasal, mikrobiyolojik ve genetik testleri kullanarak, kişinin genetik/epigenetik (SNP-Single Nükleotid Polimorfizmler) yapısını, vücudun toksin yükünü ve mikrobesin düzeylerini göz önünde bulundurarak kişiye özel bir tedavi yaklaşımı sunan bir tıp uygulamasıdır. Yeni bir tıp değildir. Alternatif tıp değildir. Daha geniş bir açıdan, daha bütüncül bir bakış açısıyla tıbbi bilgilerin farklı bir yorumudur.

Fonksiyonel tıp’ta esas olan kişinin bütünüdür ve hekim topladığı detaylı bilgiler ile, genetik, çevresel ve yaşam tarzına bağlı faktörlerin, ruh beden sağlığının o kişi için kompleks-kronik hastalıkları nasıl tetikleyebildiğini değerlendirir. Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığın korunabileceği bir plan/hayat tarzı programı oluşturulur.

Günümüzde Allerjik hastalıklar, Otoimmün hastalıklar, Obezite, Diyabet, Parkinson, Demans, İnsülin direnci, Kardiyovasküler hastalıklar, Tiroid hastalıkları maalesef giderek artmaktadır. Bu hastalıkların ortak çıkış nedeni de vücuttaki kronik bir inflamasyonu düşündürmektedir. Fonksiyonel tıp yaklaşımı vücuttaki bu inflamasyonun tespit edilip  onarılmasını destekler. Bu kök sebeb tedavi edildiğinde pek çok hastalık tedavi edilmiş olacaktır.

Besinler ve beslenme Fonksiyonel Tıbbın ana konusudur ve sağlıklı bir hayatın sürdürülmesinin merkezinde yer alır. Beslenme alışkanlıklarımızdaki yanlışların, yaşam boyu süren pek çok hastalıkta karşımıza çıktığını artık biliyoruz. Günümüzde maalesefpek çok gıda vücudumuzda inflamasyonu ya da allerjiyi tetiklemektedir. Fonksiyonel tıp bakış açısı ile kişiye özel yaklaşımla hastalıklara sebep olabilecek gıdaların tespit edilip beslenmenin tekrar düzenlenmesi yapılmaktadır. Eliminasyon diyeti, bağırsaklardaki bağışıklık sistemi cevabını düzenlemek amacıyla potansiyel antijen olarak görülen tüm besinleri kesmek esasına dayanır. Kronik inflamatuar hastalıkların iyileşmesinde çok etkili bir bakış açısı sunan fonksiyonel tıbbın olmaz ise olmazı olan özel bir diyettir. Eliminasyon diyetinde ciddi anlamda kısıtlamalar söz konusu olduğundan çok uzun süre yapılması mümkün değildir. Tüm testler ve detaylı olarak alınan anamnez neticesinde fonksiyonel tıp uygulayıcısı kontrolünde önerilen eliminasyon diyeti egzersiz ve besin destekleri, o hastalık ile ilgili uzman hekimin standart tedavisi ile beraber uygulandığında kronik inflamatuar hastalıklarda tedaviye çok önemli katkılar sağlayacaktır. Yaşam şekli Fonksiyonel tıp yaklaşımında, detaylı olarak ele alınan ve tedavinin bir parçası olan önemli bir alandır. Yaşam şekli değişikliklerinin, özellikle kişilerin sağlıklarını sürdürmede önemli bir etkisi vardır. Fonksiyonel tıp ile kişiye özel, kişinin ihtiyacına ve beslenmesine göre düzenlenen yaşam şekli tedavide çok önemlidir.