Kronik Hastalıklar ve Kişiye Özel Tedavi

Kronik hastalıklar uzun ve yavaş seyirli, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, uzman kontrolü gerektiren, izleme ve tedavileri yüksek maliyetli hastalıklardır. Kardiyovasküler hastalık, diyebet, hipertansiyon, kronik solunum hastalıkları, kanser, otoimmün hastalıklar, romatizmal hastalıklar gibi pekçok hastalık kronik hastalık grubundadır.

Kronik hastalıklar hem bireylerin hem de ülkelerin ekonomik durumlarını olumsuz etkilemektedir. Dünyada ve Türkiye’de kronik hastalıklar giderek artmaktadır. Artış sebebleri arasında; yaşam süresinin uzaması, sanayileşme, çevresel toksin maruziyetinin artması, beslenme alışkanlığının değişmesi, pestisit kullanımı, sedanter yaşam, stres artışı sayılabilir. Modern yaşam tarzı malesef giderek sıklığı artan kronik hastalıklarla bizi başbaşa bırakmıştır.

Her hastanın bireysel patofizyolojisi ve semptomları farklı da olsa bunların altında yatan ortak nedenleri bulmadan, kronik hastalıkları çözüme kavuşturmak ve iyileştirmek mümkün değildir. Kronik hastalıkları değerlendirirken hastanın bütünsel yaklaşım ile, beslenmesi, uyku düzeni, stres kontrolü, toksin maruziyeti, bağırsak sağlığı, hormonal sağlığı, detoksifikasyon sistemi gibi pek çok kök sebep incelenmeli ve bireysel tedavi planı oluşturulması gerekmektedir. Hastalıkların semptomlarına yönelik tedaviden daha çok hastalığın kökenine yönelik tedavi yapılmalıdır. Özellikle son zamanlarda artan obezite hastalığında neden sadece hastanın diyet uyumsuzluğu olmayabilir. 

Hastanın bağırsak sağlığının bozulması, toksin maruziyeti, karaciğer detoksifikasyonunda aksaklıklar kilo verememesinin nedenleri arasında olabilir. Günümüzde sıklığı artan otoimmün hastalıklar ve allerjik hastalıklarda hastaların bağırsak sağlığını değerlendirmek çok önemlidir. Bağırsak geçirgenliğinin artmış olması (SIBO) pekçok otoimmün hastalığının kök sebebleri arasındadır. Otoimmün hastalıklarda bağırsak sağlığı düzeltilmeden hastalarımızın pek çok şikayeti çoğu zaman devam edecektir. Günümüzde özellikle kronik hastalıklarda kişinin metabolik ve genetik özellikleri dikkate alınarak kişiye özel ve kök sebebleri araştırarak tedavi planlanmalıdır.