Obezite vücut yağ kitlesinin normal kabul edilen düzeylerin üzerine çıkması demektir ve yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) ölçütüyle tanımlanır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. BKİ, vücut ağırlığı ve boy ölçümü sonrası formüle edilerek hesaplanır. BKİ değerlerinin 18,5-24,9 kg/m2 düzeylerinde olması sağlıklı veya normal olarak kabul edilirken, BKİ 25-29,9 kg/m2 arası fazla kilolu, BKİ > 30kg/m2 olması ise obez olarak kabul edilir.
Obezite gerek sıklığı gerekse sonuçları açısından çağımızın en önemli sağlık sorunudur. Obezite, Kalp ve damar hastalıkları, Hipertansiyon, Dislipidemi, Diyabetes mellitus (Şeker Hastalığı), İnme, Safra kesesi hastalıkları, Osteoartrit, Uyku Apne Sendromu ve bazı kanserlerin sıklığını arttıran önemli bir risk faktörüdür.
Sonuç olarak obezitenin önlenmesi ve tedavisi sadece bir toplum sağlığı sorunu değil, aynı zamanda sosyoekonomik bir sorunudur.